Introvert - vad är det?

Under min sjukskrivning började jag att fundera lite mer på mig själv och min personlighet. Och jag började googla olika personlighetstyper. Jag snubblade då över en bok, som jag senare lånade på biblioteket Introvert – den tysta revolutionen av Linus Jonkman

Idag tänkte jag skriva lite om den introverta sidan eftersom jag nu äntligen har förstått att det är introvert jag faktiskt är, utefter det jag läst i boken och skrattat, nickat och hummat igenkännande åt.

Många har nog hört orden introvert och extrovert. Flertalet skulle nog beskriva en introvert person som blyg, vilket faktiskt är så jag ser mig själv, men egentligen stämmer inte det. En introvert person samlar helt enkelt energi av att vara själv och kan uppleva det som utmattande att befinna sig i sociala sammanhang. Dock ska det inte sägas att en introvert person undviker sociala sammanhang, men att umgås i en större grupp tar på krafterna och batterierna tar slut, man förlorar energi och blir matt i kroppen efter en stund. När batterierna tar slut kan man bli irriterad, rastlös och obekväm. Detta personlighetsdrag skapar energi i tankarna, när en är själv, dock betyder det inte att man måste vara ensam i rummet, utan det handlar om att man inte behöver vara socialt interagerande. Introverta blir utmattade för att de tar in mer information och då blir psyket överladdat vilket leder till en impuls att dra sig undan.

Jag har gärna mina nära och kära i min närhet, men jag känner ofta, vid kalas och liknande, att jag behöver en paus. Behöver vara själv. Är vi hemma hos mamma och pappa tar jag gärna en promenad med Saga för att få rensa huvudet.
Introversion är något som beskriver en person som kan gå från ett rum till ett annat och glömma bort vad vi har för ärende. För att personen ifråga är mer uppslukad av tankarna på insidan. Det handlar om människor som har telefonfobi (på pricken) och som blir utmattade av nya människor.

Introverta personer är inte heller något stort fan av att resa, dock handlar det inte om själva resmålet, när en väl är framme kan det vara härligt. Nej, det är mer själv resan som är det jobbiga. För mig handlar det ofta om det här att passa tider (om jag ska åka tåg), kommer jag få någon sittplats, jag tycker att det är jobbigt att lämna det jag åker ifrån. Det är jobbigt att resa från Daniel men skönt att komma hem till mamma och pappa och vice versa.

Många introverta delar en respekt för tid. Det är viktigt att planera sin tid och att vara i tid till möten och liknande. Där känner jag igen mig av att jag gärna vill vara på plats långt innan något börjar så att jag slipper stressa. Jag ställer klockan i tid på morgonen och planerar kvällen innan vad jag ska ha för morgonrutin, vad som ska hinnas med. Dock känner jag pga utmattningen och min känslighet för stress att jag fått släppa lite grann på tidsaspekten, en del saker får ta tid och skulle tex bussen vara försenad så är inte det mitt fel, så det jobbar jag på.

Introverta tycker inte om att ta konflikter och är obekväm med att bråka. De kan vara känsliga bara någon höjer rösten och skulle det hända kan en introvert person tänka på det i flera dagar efteråt.

En introvert person kan ha svårt att be om hjälp, vill inte vara till besvär och det är bättre att jag gör detta själv. Detta drag är något som sammanfaller med att vara introvert.

Introverta är väldigt duktiga på att överanalysera saker, man sjunker in i sin egen värld av grubblande och sönderrationaliserar det som sker runt omkring en. Ett introvert karaktärsdrag är svårigheter med att vara i nuet. Det hänger ihop med hur en introvert hjärna fångar in intryck i vardagen. Man reflekterar över det som hänt och funderar på det som kommer att ske. Detta gör jag konstant, hela tiden, dagdrömmer, tänker, analyserar sönder saker, försöker komma på olika svar och lösningar i fall jag skulle behöva ”försvara” något jag sagt eller gjort tidigare.

Introverta ändrar inte mode, musiksmak eller attityd efter trenden, detta kan göra att de betraktas lite som outsiders.

Den introverta människa kan ha två personligheter: den offentliga och den privata.

Det som är roligt och utvecklande för en introvert person kan upplevas som tråkigt och för stillsamt för en extrovert person. Den extroverta söker sig till aktivitet, den introverta till stillhet. Den introverta har sällan tråkigt av den anledningen.

”Att snöa in” på saker är ett centralt begrepp i en introvert människas liv. Jag har lätt för att fastna för saker som ligger i mitt intresse, kanske inte lika mycket som min introverta sambo som är ännu mer nörd än mig, men det är ingen tvekan om vad som är mina intressen.

Jag tänker avsluta denna långa faktatext, som stämmer helt överens med mig själv, men ett citat från boken som jag tycker passar och beskriver mig väldigt bra:
Därför är jag fortfarande beroende av att läsa. Läsandet är ett sätt att stilla sinnet. (sidan 53).

 

Live Love Laugh